ارز دیجیتال

امروزه با شدت گرفتن اقبال عمومی نسبت به ارز‌های دیجیتال، افراد زیادی اقدام به سرمایه‌‌گذاری و فعالیت در این عرصه نموده‌اند. ارز‌های دیجیتال کارکرد‌های گوناگونی دارند، این ارز‌ها می‌توانند ابزاری برای حفظ ارزش سرمایه در برابر تورم باشند. همچنین فعالیت در این عرصه امکانی برای سرمایه‌گذاری‌های کوتاه و میان مدت جهت کسب سود را فراهم می‌کند.

در کنار موارد ذکر شده هم‌اکنون تعدادی از شرکت‌های بزرگ دنیا همچون آمازون و تسلا نیز در صدد هستند تا امکان پرداخت بهای محصولات‌شان به ارز‍‌های دیجیتال را فراهم نمایند.

همچنین پیام‌رسان واتس‌اپ نیز اخیرا آزمایش قابلیتی را برای انتقال ارز‌های دیجیتال را در بستر این پیام‌رسان انجام داده است.  همان‌طور که پیداست، ارز‌های دیجیتال در مسیر یافتن جایگاه خود در معاملات روزمره میان افراد نیز قرار دارد.

نوظهور بودن ارز‌های دیجیتال در کنار عدم قانون‌گذاری خاص درباره‌ی آنها، باعث شده تا فعالین این عرصه در بسیاری از موارد با چالش‌های گوناگونی در این زمینه مواجه شوند.

اگر شکایت در حوزه ارز دیجیتال دارید یا نیاز به وکیل ارز دیجیتال دارید با وکلای گروه حقوقی عدالت جویان تماس بگیرید.

کلاهبرداری ارز دیجیتال

کلاهبرداران در حال یافتن راه‌های خلاقانه برای فریب دادن افراد به سرمایه‌گذاری‌های متقلبانه در حوزه رمزنگاری هستند. آنها از روش‌های مختلفی مانند فیشینگ و ایمیل‌های اخاذی استفاده می‌کنند تا شما را فریب دهند تا اطلاعات خود را واگذار کنید.

داده‌هایی که آنها دریافت می‌کنند به کلاهبرداران امکان دسترسی به کیف پول دیجیتال یا انواع دیگر اطلاعات خصوصی مانند کدهای امنیتی و ارسال ارزهای دیجیتال به یک کیف پول دیجیتال در معرض خطر را می‌دهد. همچنین کلاهبرداری می‌تواند از طریق صرافی انجام پذیرد. به این صورت که شما پس از پرداخت پول، ارزی دریافت نکنید.

جلوگیری از کلاهبرداری

برای جلوگیری از کلاهبرداری‌های شرکتی یا فردی، موارد زیر را در نظر داشته باشید:

هیچ کسب و کار یا دولتی قانونی هرگز برای درخواست پول به شما ایمیل، پیامک یا پیامی در رسانه‌های اجتماعی نمی‌دهد و هرگز از شما تقاضای خرید یا پرداخت با ارز دیجیتال را نخواهند داشت.

هرگز بر روی پیوندی از یک متن غیرمنتظره، ایمیل یا پیام رسانه‌های اجتماعی کلیک نکنید، حتی اگر به نظر می‌رسد از طرف شرکتی است که شما می‌شناسید.

به کسی که به طور غیرمنتظره با شما تماس می‌گیرد و خواستار پرداخت با ارز دیجیتال است، پول ندهید.

هرگز برای یافتن شغل هزینه‌ای پرداخت نکنید. اگر کسی از شما بخواهد که برای یک شغل پول پیش پرداخت کنید یا بگوید که ارز دیجیتال را به عنوان بخشی از شغل خود بخرید، این یک کلاهبرداری است.

با توجه به غیرمتمرکز بودن ساختار ارز‌های دیجیتال و عدم وجود سازمان پاسخگو، آیا پیگیری دعاوی مربوط به ارز‌های دیجیتال امکان پذیر است؟

بله، علی‌رغم اینکه سابقه‌ی ارز‌های دیجیتال در یک پایگاه‌داده غیرمتمرکز جمع‌آوری می‌شوند، اما در بسیاری از موارد، پرونده‌ها و دعاوی مربوط به این حوزه قابلیت پیگیری دارند.

هم‌اکنون در رویه قضایی دادگاه‌های ایران، ارز‌های دیجیتال به عنوان دارایی‌هایی قابل نقل و انتقال شناخته می‌شوند و دعاوی مرتبط به این حوزه در دادگاه‌های عمومی قابل طرح است.

البته در برخی موارد همچون ورود غیر‌مجاز به کیف‌پول رمزارز و سرقت موجودی آن‌ها، به دلیل اینکه در بسیاری از موارد مجرمین از ابزار‌هایی جهت مخفی کردن آی‌پی استفاده می‌کنند و همچنین با توجه به اینکه آدرس‌های مربوط به کیف‌پول‌های ارز دیجیتال از حروف و اعداد تشکیل شده و فاقد هرگونه نشانه‌ی هویتی از صاحب آن است، نمی‌توان نسبت به  پیگیری هویت صاحب کیف‌پول مقصد که اقدام به سرقت ارز دیجیتال کرده اقدام کرد و به طور کلی می‌توان گفت پیگیری این پرونده‌ها با مشکلات زیادی همراه است.

در موارد دیگر همچون زمانی که صرافی‌ها از پرداخت ما به ازای ریالی یا رمز‌ارزی خودداری می‌کنند، می‌توان حسب مورد با طرح دادخواست حقوقی یا شکواییه کیفری نسبت به احقاق حق در این خصوص اقدام کرد. به طور کلی پیگیری پرونده‌های مربوط به ارز دیجیتال در اکثر موارد ممکن است.

 

قوانین ارز دیجیتال در ایران

 

تعداد محدودی از کشورها و سازمان های بین المللی از ارز دیجیتال به عنوان وسیله ای برای پرداخت استفاده خواهند کرد . دولت ها نگران سرمایه گذاری های انجام شده در حوزه ارزهای دیجیتال به وسیله مردم میباشند .به دلیل انکه از طرفی ، شهروندان عموما بدون اطلاعات و اشنایی کامل و به واسطه صرافی ها یا سایر افراد به این بازار ورود میکنند که خطراتی همانند کلاهبرداری های هرمی و یا کلاهبرداری پانزی را ممکن است در پی داشته باشد .
متأسفانه در کشوری همانند ایران که وضعیت اقتصادی مناسبی هم ندارد ، این کلاهبرداری ها به وفور دیده میشود . وعده سودهای بسیار یالا از سوی افراد کلاهبرداری و عدم شناخت و دانش افراد در این زمینه باعث خواهد شد تعداد زیادی از مردم در اینگونه دام ها گرفتار شوند .
همینطور انجام تراکنش ارزهای دیجیتال به طور ناشناس ، پیگیری قضایی این جرائم را دچار مشکل کرده است و سبب تقویت مجرمان شده است .
از طرف دیگر در زمان هایی که نوسانات نرخ ارز دیجیتال سبب ضررهای بزرگ به مردم خواهد شد ، هیچ مرجعی به منظور پاسخگویی موجود نمیباشد و مالباختگان حتی قادر نیستند برای جبران خسارت وکیل اختیار کنند ، زیرا مرجعی برای جبران خسارت نمیباشد .
و اینکه با توجه به تهدیدهایی که رمز ارزها برای دولت ها دارند همانند محدود کردن درآمد مالیاتی دولت و ضعیف کردن سیستم بانکداری به وسیله حذف مالیات نقل و انتقالات پول ، نگرانی های دولت ها در این زمینه را به مراتب بیشتر کرده است . نگرانی کشورها ، محدود به شهروندان و موارد مذکور نمیباشد و مضاف بر آن بازار ارزهای دیجیتال ، سبب نگرانی دولت ها در رابطه با استفاده از این بازار در زمینه جرایمی همانند پولشویی ، تروریسم یا قاچاق انسان هم خواهد شد .
به این سبب که دولت ها در بازار مبادلات دیجیتالی ، بر ضد تبادلات مالی سنتی ، قادر نیستند تراکنش های مالی را زیر نظر داشته باشند ، لذا راه های پیشگیرانه و تعقیب مجرمین هم در عمل بدون نتیجه خواهند ماند .
از همین رو ، بعضی کشورها قوانینی در زمینه استفاده از ارزهای دیجیتال در راستای مبارزه با جرایمی همانند پولشویی و تروریسم به تصویب رسانده اند .
بعضی کشورهای دیگر هم ، اقدام به ایجاد محدودیت های قانونی در این زمینه کرده اند و تمام فعالیت ها در حوزه سرمایه گذاری در این بازار را ممنوع اعلام کردند و برخی دیگر هم برای موسسات مالی محدودیت هایی اعمال کرده اند و اجازه ارائه خدمات در زمینه رمز ارز به شهروندان را نخواهند داد . بانک مرکزی ایران هم در مورد استفاده از ارز دیجیتال و تأثیرات آن بر سیاست های پولی و ارزی کشور اعلام کرده که این موضوع مضاف بر ایجاد فرصت های تازه ، تهدیداتی هم برای کاربران همراه خود دارد .
پس جهت جلوگیری از بروز صدمات ، تسهیل کسب و کار و حمایت از حقوق مصرف کنندگان ، سیاست ها و مقرراتی را تنظیم و تصویب کرده است . همچنین وکیل ارزهای دیجیتال در صورت بروز مشکل به شما کمک خواهند کرد.

به بالای صفحه بردن