نشر اکاذیب

نشر اکاذیب چیست؟

ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی کتاب تعزیرات بیان می کند: « هر کس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله نامه یا شکواییه یا مراسلات یا عرایض یا گزارش یا‌ توزیع هر گونه اوراق چاپی یا خطی با امضاء یا بدون امضاء اکاذیبی را اظهار نماید یا با همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت راساً یا به عنوان نقل‌قول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی تصریحاً یا تلویحاً نسبت دهد اعم از اینکه از طریق مزبور به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به‌ غیر وارد شود یا نه علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان، باید به حبس از دو ماه تا دو سال و یا شلاق تا (۷۴) ضربه محکوم شود.»

  • مطلبی که منتشر می شود حتما باید کذب باشد.

در خصوص جرم افترا شرط تحقق جرم، جرم بودن رفتار نسبت داده شده به دیگری است. اما در نشر اکاذیب مطلب نباید لزوما جرم باشد بلکه باید کذب و دروغ باشد.

  • نشر اکاذیب باید به قصد ضرر به دیگری، تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی باشد.

برای تحقق برخی جرایم در قانون، باید قصد خاصی وجود داشته باشد وگرنه رفتار ارتکابی جرم نخواهد بود. جرم نشر اکاذیب هم به همین شکل است و باید قصد خاص ضرر به دیگری یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی باشد.

  • نشر اکاذیب هم می تواند به طور شفاهی و هم کتبی رخ دهد.

این جرم هم می تواند به صورت کتبی هم به صورت شفاهی رخ دهد. یعنی آن که نشر اخبار کذب هم می تواند از طریق نوشتن باشد هم می توان به صورت شفاهی آن را پخش کرد.

نکته: جرم نشر اکاذیب یک جرم مطلق است و نیازی به حصول نتیجه خاصی ندارد. یعنی مثلا ورود ضرر لازم نیست و صرف قصد ورود ضرر کفایت می کند.

مجازات نشر اکاذیب

مجازات این جرم بر طبق ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی؛ حبس از دو ماه تا دو سال یا شلاق تا ۷۴ ضربه می باشد. در مورد اعاده حیثیت نیز باید گفت که، مجرم، محکوم به اعاده حیثیت نسبت به بزه دیده خواهد شد.

نکته: نکته مهم دیگر آن که شخص شاکی یا متضرر از این عمل هم می تواند شخص حقیقی باشد و هم شخص حقوقی .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص جرم نشر اکاذیب و شرایط تحقق آن ، با وکلای متخصص ما تماس حاصل بفرمایید تا با ارائه مشاوره تخصصی  به سوالات شما عزیزان پیرامون جرم نشر اکاذیب و شرایط تحقق آن​​​ پاسخ دهند .

 

به بالای صفحه بردن